Baba (babası) oğluna bir bağ bağışlamış (vermiş), oğul (oğlu) babasına bir salkım üzüm vermemiş (üzümü çok görmüş) Atasözü Anlamı
Baba (babası) oğluna bir bağ bağışlamış (vermiş), oğul (oğlu) babasına bir salkım üzüm vermemiş (üzümü çok görmüş) atasözünün anlamı nedir?
Kişiler yaratılışları itibariyle hırslıdır, bu hırs onların bu dünyada suale ve sorguya çekilmesine sebeptir. İnsanlar istede istemese de kişilikleri ve karakterleri itibariyle bazı şeylerin kendisinden eksilmesine tahammül edemezler. Özellikle de kendilerinden birşey isteyen kişi onların sürekli hayatında olan birisi ise. Baba ve oğlu, oğulun yaşadığı yıl boyunca tanışırlar, kesinlikle yabancılık çekmezler. Herkes gibi onlarda birbirlerini en iyi tanıyan insanlardır. Baba tamamen iyi, temiz duygularıyla çocuklarının gelecekleri için onlara fedakarlık yapar; bundan çıkar güdmez. Çocuklar ise aynı hayat mücadelesine girdiklerinde, evli ise çocukları için, bekar ise tecrübesizlikten dolayı ailelerinin onlara verdiklerini, yine ailelerine çok görürler, bu şekilde süregelen bir çelişkiyi yine aynı biçimde çocuklarından görürler. Hayat aslında bu şekilde bir döngü içindedir.
İlgili Diğer Atasözleri ve Anlamları
- Besle kargayı, oysun gözünü.
- Baktın kar havası, eve gel kör olası.
- Bir kızı bin kişi ister bir kişi alır.
- Bugün bana ise yarın sana.
- Büyük balık küçük balığı yutar.
- Bir günlük beylik, beyliktir.
- Bir söz yola getirir, bir söz yoldan çıkarır.
- Balcının var bal tası, oduncunun var baltası.
- Boş başağın başı dik olur.
- Bostan yeşil (gök) iken pazarlığa oturulmaz.